Vad är RSS

Vad är RSS?

rss i opera 9 RSS kan låta komplicerat men är något mycket enkelt och användbart. Med hjälp av RSS kan du övervaka ett nyhetsflöde. I ditt RSS-program dyker nyheterna upp i samma stund som de blir publicerade. Du behöver alltså inte gå till en hemsida för att läsa nyheter - nyheterna kommer istället till dig.

RSS används idag av i princip alla stora tidningar för att man enkelt skall kunna ta del av deras nyheter. Exempel på tidningar som använder RSS är t.ex. Aftonbladet, GP, Expressen, Dagens Nyheter och Teknikens Värld.

I ditt RSS-program visas en enkel sammanfattning av den aktuella artikeln. Vill du läsa mer så får du klicka på en länk. Du kommer då till RSS-flödets hemsida och hela den aktuella artikeln visas.

Vad behöver jag för att ansluta mig till ett RSS-flöde

1. För att RSS skall vara användbart behöver du en fast uppkoppling till Internet (så kallat bredband)

2. För att kunna börja lyssna på ett RSS-flöde behöver du ett RSS-program på din dator. Det är möjligt att du redan har detta. Här följer en lista på populära och helt gratis RSS-program som även finns på svenska:

Rena RSS-program
Integrerade RSS-program

Hur börjar jag lyssna på ett RSS-flöde

rss feedFör att börja lyssna på ett RSS-flöde så behöver du bara klicka på en länk på en hemsida. Alternativt kan du klicka på den standardiserade RSS-ikonen (visas ute till höger i detta stycke)

Några tips

  • Vissa RSS-program har en smart övervarkningsfunktion som meddelar dig så fort en ny nyhet blir publicerad.
  • RSS-program kallas ibland RSS-läsare, RSS-klient eller RSS-aggregator.
  • Använder du Mac-dator? RSS-läsare är inbyggt i både skärmsläckare och webläsare (Mac OS X)!
  • Datorkunnig? Hitta ett RSS-program i googles lista [länk]
annonser följer
annons